Veganski "sirni" užitak: 5 neodoljivih jela bez mliječnih proizvoda
- tajanadobretic
- May 14
- 6 min read

1. Veganska "ricotta" s pečenim povrćem
Sastojci za "ricottu":
* 250g svježeg tofua (ocijeđenog od viška vode)
* 2 žlice nutritivnog kvasca (za sirasti okus)
* 1 žlica limunovog soka
* 1 režanj češnjaka (protisnuti)
* 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu (po želji)
* Prstohvat soli
* Prstohvat svježe mljevenog crnog papra
* 1-2 žlice vode (po potrebi, za kremastiju teksturu)
Sastojci za pečeno povrće (prilagodite po želji):
* 1 manja tikvica, narezana na kolutove
* 1 crvena paprika, narezana na trakice
* 1 žuta paprika, narezana na trakice
* 1/2 crvenog luka, narezanog na kriške
* 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
* 2-3 žlice maslinovog ulja
* Sušeno talijansko začinsko bilje
* Sol i papar po ukusu
* Svježi bosiljak za posluživanje (po želji)
Upute:
1. *Pripremite "ricottu":* U blenderu ili multipraktiku izmiksajte ocijeđeni tofu, nutritivni kvasac, limunov sok, protisnuti češnjak, češnjak u prahu (ako koristite), sol i papar dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte žlicu po žlicu vode za željenu kremastu teksturu. Kušajte i prilagodite začine.
2. *Pripremite povrće:* Zagrijte pećnicu na 200°C. U velikoj zdjeli pomiješajte narezanu tikvicu, paprike, crveni luk i cherry rajčice. Prelijte maslinovim uljem, pospite talijanskim začinskim biljem, soli i paprom. Dobro promiješajte da se povrće ravnomjerno obloži.
3. *Pecite povrće:* Rasporedite povrće u jednom sloju na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 20-25 minuta, ili dok povrće ne omekša i lagano porumeni.
4. *Poslužite:* Na tanjur stavite pečeno povrće i žlicom dodajte veganske "ricotte". Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, posuto svježim bosiljkom (ako koristite).
Kremasti veganski makaroni sa "sirom" od batata
3. Veganska pizza s "mozzarellom" od indijskih oraščića i povrćem
4. Tofu "scramble" s okusom "feta" sira
Veganski "cheesecake" s preljevom od bobičastog voća
Comments