top of page
Search

Veganski "sirni" užitak: 5 neodoljivih jela bez mliječnih proizvoda



1. Veganska "ricotta" s pečenim povrćem

Sastojci za "ricottu":


* 250g svježeg tofua (ocijeđenog od viška vode)

* 2 žlice nutritivnog kvasca (za sirasti okus)

* 1 žlica limunovog soka

* 1 režanj češnjaka (protisnuti)

* 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu (po želji)

* Prstohvat soli

* Prstohvat svježe mljevenog crnog papra

* 1-2 žlice vode (po potrebi, za kremastiju teksturu)


Sastojci za pečeno povrće (prilagodite po želji):


* 1 manja tikvica, narezana na kolutove

* 1 crvena paprika, narezana na trakice

* 1 žuta paprika, narezana na trakice

* 1/2 crvenog luka, narezanog na kriške

* 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih

* 2-3 žlice maslinovog ulja

* Sušeno talijansko začinsko bilje

* Sol i papar po ukusu

* Svježi bosiljak za posluživanje (po želji)


Upute:


1. *Pripremite "ricottu":* U blenderu ili multipraktiku izmiksajte ocijeđeni tofu, nutritivni kvasac, limunov sok, protisnuti češnjak, češnjak u prahu (ako koristite), sol i papar dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte žlicu po žlicu vode za željenu kremastu teksturu. Kušajte i prilagodite začine.

2. *Pripremite povrće:* Zagrijte pećnicu na 200°C. U velikoj zdjeli pomiješajte narezanu tikvicu, paprike, crveni luk i cherry rajčice. Prelijte maslinovim uljem, pospite talijanskim začinskim biljem, soli i paprom. Dobro promiješajte da se povrće ravnomjerno obloži.

3. *Pecite povrće:* Rasporedite povrće u jednom sloju na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 20-25 minuta, ili dok povrće ne omekša i lagano porumeni.

4. *Poslužite:* Na tanjur stavite pečeno povrće i žlicom dodajte veganske "ricotte". Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, posuto svježim bosiljkom (ako koristite).

  1. Kremasti veganski makaroni sa "sirom" od batata

3. Veganska pizza s "mozzarellom" od indijskih oraščića i povrćem

4. Tofu "scramble" s okusom "feta" sira

  1. Veganski "cheesecake" s preljevom od bobičastog voća


 
 
 

Comments


bottom of page